KNJV
KNJV Groenlo
KNJV logo Groenlo

KNJV Jachthondenopleiding Groenlo

jachthondenopleidingknjv-oost-geld.nl/Groenlo/Start.htm
FB Groenlo knjvgroenlo@gmail.com TELEFOON 06 420 491 80
Knjv proeven groenlo

KNJV Proeven

C diploma:

Proef A: Aangelijnd en los volgen

U moet met uw hond en vast parcours lopen, waarbij de hond netjes naast u loopt zonder u te hinderen of aan de lijn te trekken. Dit doet u één keer aangelijnd en één keer los.

Proef B: Uitsturen en komen op bevel

U moet de hond binnen één minuut zo’n 30 meter van u af sturen. Als de keurmeester de afstand voldoende vindt zal hij u zeggen dat u uw hond mag terughalen. De hond moet op uw commando direct naar u toe komen, zodat u hem weer kan aanlijnen.

Proef C: Houden van de aangewezen plaats

De hond moet gedurende 2 minuten netjes op de plaats blijven waar u hem van de keurmeester moet achterlaten, terwijl u zelf uit het zicht van de hond verdwijnt. Meestal laat men hier de hond liggen, maar men mag hem ook laten zitten of staan. De hond moet echter wel dan de volle 2 minuten in die houding blijven.

Proef D: Apport te land

U staat met uw hond en er wordt op zo’n 25 meter een koijn opgeworpen. Op het teken van de keurmeester moet de hond op uw commando het konijn apporteren. Gaat de hond eerder, wat inspringen wordt genoemd, dan kunt u nog maximaal een 8 halen.

Proef E: Apport uit diep water

U staat met uw hond aan de waterkant. Er wordt geschoten en een eend in het water gegooid. Op het teken van de keurmeester moet de hond op uw commando de eend apporteren. Ook hier kan bij inspringen nog maximaal een 8 worden gehaald.

B diploma:

Proef F: Verloren apport te land

In een bos is op een diepte van ongeveer 40 meter, zonder dat de hond dit ziet, een eend neergelegd. De bedoeling is dat u de hond inzet en dat deze die eend zelfstandig opzoekt en netjes bij u brengt. U kunt zelf de hond niet zien werken.

Proef G: Markeerapport te land

U staat met uw hond, en op een afstand van 60 meter wordt geschoten en vervolgens een eend hoog opgeworpen. Na zo’n 3 seconden moet u op het teken van de keurmeester uw hond inzetten. De hond moet de valplaats goed onthouden en in één lijn naar de eend gaan en deze apporteren.Springt uw hond in en u kunt hem niet binnen 5 meter afstoppen, dan is de proef onvoldoende afgelegd. Doordat deze oefening altijd in lage dekking wordt gedaan, is de eend niet meer te zien als hij op de grond ligt.

Proef H: Verloren apport over diep water

U staat met uw hond aan de waterkant. Aan de overkant van dat water ligt op maximaal 40 meter van de kant een eend; deze is van tevoren al neergelegd. U moet uw hond het water oversturen en de eend laten opzoeken. De hond moet deze dan netjes apporteren.

A diploma:

De beide A-proeven worden elk door 3 keurmeesters gekeurd.

 

Proef I: Dirigeerproef te land

U moet uw naar een bepaald punt dirigeren. Dirigeren houdt in met fluitsignalen, commando’s en armgebaren de hond op afstand te kunnen sturen. Dat bewuste punt, bijvoorbeeld een opvallende graspol, ligt meestal op een afstand van zo’n 100 tot 150 meer. Als de hond volgens de keurmeesters dicht genoeg bij dat punt zit, krijgt u toestemming om uw hond naar de duif te sturen en deze te laten apporteren.  Deze duif ligt haaks op zo’n 50 meter van het stoppunt van de wind af. Als een keurmeester vindt dat het getoonde werk niet meer voldoende is, doet hij een boekje omhoog. Hebben 2 keurmeesters hun boekje omhoog, dan is de proef onvoldoende afgelegd.

Proef J: Sleep van een verre loper over breed water

Deze proef mag u alleen afleggen als u een voldoende hebt gekregen voor de dirigeerproef. U staat met uw hond aan de waterkant. Aan de overzijde van dat water is met een eend een sleep (spoor) getrokken met tenminste 2 haken er in. De sleep is afhankelijk van de terreinomstandigheden minimaal 150- en maximaal 300 meter. Deze sleep moet de hond zelfstandig uitwerken en de eend apporteren. De hond moet wel door middel van de sleep bij de eend komen en niet door verloren te gaan zoeken.

IMG_0483

COPYRIGHT@KNJVGROENLO

WELKOM     NIEUWS     INFO     ONS TEAM     CONTACT     PROEVEN     FOTO'S     INSTROOM     ARTIKELEN